.
.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

 

Η  απαντά στις συχνότερες απορίες, δίνοντας παράλληλα και συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας:

 

Το οικολογικό σπίτι είναι «ακριβό».

Το πόσο «ακριβό» θα είναι, εξαρτάται από το πόσα θέλει να ξοδέψει ο ιδιοκτήτης του. Υπάρχουν επεμβάσεις μηδενικού ή αμελητέου κόστους (π.χ. προσανατολισμός όψεων και ανοιγμάτων, σκιασμός ανοιγμάτων) μέχρι σύνθετα «ενεργητικά» συστήματα (π.χ. φωτοβολταικά, αυτοματισμοί, αεριζόμενες προσόψεις) . Ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος του μελετητή –μηχανικού, να παρουσιάσει δηλαδή τη διαθέσιμη γκάμα επεμβάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε κτήριο και να προτείνει το καλύτερο, με βάση τις κλιματικές, πολεοδομικές και οικονομικές συνθήκες. 

Καλή η οικολογική δόμηση, αλλά όχι για την Ελλάδα.

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Η μεγάλη ηλιοφάνεια μας επιτρέπει να φτιάξουμε σπίτια με μικρές απαιτήσεις σε θέρμανση, χωρίς να καταφεύγουμε σε υπερβολική χρήση εξειδικευμένων και συχνά αντιαισθητικών επεμβάσεων (θερμοκήπια, τοίχοι Trombe), όπως συμβαίνει στις βόρειες χώρες. Απόδειξη αρκετά κτήρια που αθόρυβα κτίζονται τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα.

Προσανατολισμός

Το κτήριο πρέπει να είναι έτσι τοποθετημένο ώστε να εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα και να προστατεύεται από αυτήν το καλοκαίρι. Γι’ αυτό τα ανοίγματα τοποθετούνται ως επί το πλείστον στην νότια όψη, λιγότερο στην ανατολική και κατά το δυνατόν λιγότερο στη δυτική και βόρεια.

Αερισμός

Ο φυσικός αερισμός (μέσω της κατάλληλης τοποθέτησης των ανοιγμάτων), οι ηλιακές καμινάδες κλπ. μπορούν να μειώσουν σημαντικά το θερμικό φορτίο που δέχεται ένα κτήριο, αλλά και να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον για να ζει κανείς απαλλαγμένο από υγρασία και οσμές. Επίσης εφαρμογές όπως οι αεριζόμενες στέγες ή οι αεριζόμενες προσόψεις μειώνουν το θερμικό φορτίο που δέχεται το κέλυφος του κτηρίου και αποτρέπουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του.

Φυσικός φωτισμός

Ο φυσικός φωτισμός επιτυγχάνει βοηθάει και στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και στην ποιότητα ζωής στο εσωτερικό ενός κτηρίου.

Όπου αυτό δεν είναι εφικτό μέσω των ανοιγμάτων, υπάρχουν ειδικές εφαρμογές που το επιτυγχάνουν (π.χ. φωτοσωλήνες).

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες

Χρήση, όπου αυτό είναι εφικτό και αποδοτικό, ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή, αιολική, γεωθερμία, κλπ).

Πράσινη στέγη

Μια πράσινη στέγη προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας  τόσο σε συνθήκες καλοκαιριού όσο και  σε χειμώνα.

Επίσης συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου.

Θερμική αδράνεια

Αυξημένη θερμική αδράνεια, «αντίσταση» δηλαδή που προβάλει το κτήριο στις εξωτερικές μεταβολές της θερμοκρασίας, είναι απαραίτητη για τις δικές μας κλιματικές συνθήκες.

Μόνωση

Η μόνωση μειώνει τόσο τις ανάγκες για θέρμανση το χειμώνα, όσο και τις ανάγκες για ψύξη το καλοκαίρι.

Επιπλέον εξοικονόμηση μπορούμε να πετύχουμε τοποθετώντας τη μόνωση εσωτερικά ή εξωτερικά του κελύφους –ανάλογα τη χρήση του κτηρίου- και χρησιμοποιώντας ενεργειακά κουφώματα.

Αυτοματισμοί –Domotics

Σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές που μας επιτρέπουν να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, αυξημένη ασφάλεια αλλά και άνεση στα σπίτια και στους χώρους εργασίας μας.

<<Πράσινα» υλικά>>

Υλικά που απαιτούν λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή τους.

Υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν μετά τη χρήση τους.

Υλικά που δεν εκπέμπουν επιβλαβή για την υγεία σωματίδια στους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε.

 

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πρόκειται για απλές συμβουλές που μπορεί να εφαρμοστούν με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος από τον καθένα:

•  Περιορίστε τον φυσικό αερισμό όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και σκιασμένα. Αερίστε τα δωμάτια τη νύχτα. Ο διαμπερής νυχτερινός αερισμός βελτιώνει την ατμόσφαιρα έως και 80%.


* Φυτέψτε φυλλοβόλα δένδρα σε βεράντες, κήπους, πεζοδρόμια για να προστατεύσετε πλευρές του σπιτιού σας που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η εσωτερική θερμοκρασία από 15 έως και 50%.


* Προτιμήστε τους ανεμιστήρες οροφής από τα κλιματιστικά, που είναι ενεργοβόρα και επιπλέον επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα. Ένας ανεμιστήρας κοστίζει από 20-100 ευρώ και καταναλώνει ενέργεια όπως ένας κοινός λαμπτήρας! Το κλιματιστικό ανεβάζει το λογαριασμό της ΔΕΗ έως και 50%.


* Επιλέξτε, αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά, κλιματιστικά νεότερης γενιάς που έχουν μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και συστήματα που επιβαρύνουν λιγότερο την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση ρυθμίστε τη θερμοκρασία σε λογική θερμοκρασία, π.χ. στους 28 βαθμούς και όχι τους 18, ώστε να εξοικονομήσετε ενέργεια.